sâmbătă, 23 octombrie 2010

Poduri in Bosnia

In Bosnia sunt 2 monumente UNESCO, iar ce e mai interesant e ca cele 2 monumente UNESCO sunt poduri, ambele construite dupa ideile arhitectului Sinan, in secolul 16. Si totusi la o distanta asa de mare, si atat de diferite!

Podul din Mostar!
Inainte de a vorbi de podul din Mostar, Stari Most, trebuie vorbit de oras. Un oras ce s-a dezvoltat datorita ocupatiei otomane, si a devenit o importanta fortificatie, la granita dintre Imperiul Otoman si cel Austro-Ungar.Si in toate aceste batalii, singurul care a rezistat a fost podul. Iar in  1992-1993, cand datorita dorintei Bosniei de a se desprinde de Yugoslavia....a primit in dar un razboi ce a durat 18 luni si a distrus tot, mai putin podul.
 Din 1995 a inceput reconstructia orasului, si in 1998 si a podului.
Astazi Mostar ne ofera o priveliste contrastanta, langa cladiri noi putem vedea urme ale bombardamentelor din 93, langa oameni cu bani multi cersetori, dar ce e cel mai important....e prezenta podului, un motor de dezvoltare pentru turismul local, un loc vizitat anual de zeci de mii de turisti...Si asta doar pentru ca podul.....a fost si este inima comunitatii de musulmani din Mostar.
Iar daca va incumetati a merge mai departe in inima acestei tari, in Republica Srpska (al doilea guvern al tarii)...se afla Podul din Visegrad. Dar pentru a ajunge acolo,.......se urmareste cursul raului Drina, cel mai lung rau carstic din Alpii Dinarici. O imagine de vis....atunci cand mergi de-a lungul acestui canion, intr-o pustietate de nedescris....o lume complet diferita de imaginea Europei de astazi.
Iar podul din Visegrad....construit de acelasi arhitect Sinan, e lung de 180 m, construit cu 11 arcuri. Dar e pustiu, un monument al arhitecturii otomane intr-un desert de oameni...intr-un loc unde turismul e doar un cuvant din carti!