duminică, 22 noiembrie 2009

CERN- la granita dintre ieri si maine

 CERN sau Consiliul European pentru Cercetare Nucleara reprezinta astazi cel mai mare laborator de cercetare in domeniul particulelor elementare. Dar ideea de baza a acestui proiect a fost alta, aceea de a lupta impotriva migratiei creierelor spre Statele Unite! Astfel, in 1954 11 state au realizat cel mai important centru de cercetare in domeniul fizicii nucleare, ca sa adune cei mai buni cercetatori din intreaga lume. Astfel , la granita dintre Elvetia si Franta, la cativa km de Geneva astazi este unul din cele mai renumite centre de cercetare din lume, unde lucreaza aproximativ 10000 de cercetatori din 600 de universitati, din aproximativ 80 de tari.
Dar poate cel mai important eveniment ce a avut loc este crearea WWW (world wide web) in 1989.
De asemenea cercetatorii au creat aici acceleratorul de particule, un tunel subteran (la 100 m adancime) cu circumferinta de 27 de km, cu rolul de a afla anumite raspunsuri ! Ce este materia neagra? Cat de mult poate fi divizata o particula? Ce este "Particula lui Dumnezeu" si ce rol are in evolutia Universului? sunt doar cateva intrebari!

Cercetatorii se plimba prin acest tunel de cele mai multe ori cu bicicleta!


Vizitatorii au parte de un program special. Pe langa centrul turistic unde primesc foarte multe informatii utile, acestia iau parte la experimente care de care mai ciudate, care incanta publicul, fiind purtati in aceasta lume misterioasa a fizicii nucleare!


Dar cea mai interesanta experienta a acestui loc este fara indoiala vizitarea celor 6 acceleratoare de particule (LHC-Large Hadron Collider), toate cu dimensiuni de neinchipuit.

O mica parte din LHC ALICE, unul din cele 6 acceleratoare. Din pacate nu a incaput in poza decat 10% din dimensiunea gigant ce o are!

O vizita de o zi care merita din plin, o aventura tehnologica fascinanta, ce te poarta din trecut spre viitor!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu