vineri, 23 octombrie 2009

Olanda ....unitate in diversitate

II. Annual Congress 2009, The Future of Geography, Europe under construction

Al 21-lea Congresul Anual Egea ( 2009) a fost organizat de Egea Groningen in localitatea Heeg, Friesland (Olanda), in perioada 27 septembrie - 2 octombrie. Au participat 186 de studenti geografi din 56 de orase universitare (22 de tari) , cei mai multi venind din Germania, Olanda, Polonia, Romania!



Drumul pana in Heeg a fost linistit pentru multi dintre participanti, dar cativa au trebuit sa schimbe cateva trenuri, autobuze, sa faca autostopul si sa mearga pe jos (prietenii din Cluj stiu toate detaliile) , deci locatia a fost bine ascunsa pe harta Olandei, in regiunea Friesland!
Cazarea s-a facut int-un hostel dragut, iar dupa ce aflam colegii de camera , iesim sa exploram micutul sat plin de canale, rate si ambarcatiuni!


 Abia ce ajungem sa desfacem lucrurile si deja incepe congresul, invitat special fiind prof. P.H. Pellenbarg (Faculty of Spatial Sciences, University of Groningen), ce ne povesteste despre Heeg, si aceasta micuta parte a Olandei, Friesland, ce se deosebeste prin cateva aspecte curioase, cum ar fi sporturile practicate, curiozitati lingvistice dar si cadrul natural)

 Totodata aflam si de alte aspecte mai geografice, cum ar fi diversitatea spatiului cultural, lingvistic dar aspecte socio-economice (mai multe informatii puteti gasi aici).

Seara se termina repede pentru unii, dar cei mai multi sunt invitati la Ice-breaking party, unde incepem sa cunoastem si sa socializam!
A doua zi incepe in fortta, deschiderea simpozioanelor si primele lecturi!
Rand pe rand, in functie de preferintele noastre, timp de 2 zile "lecturam" despre schimbarile climatice (prof. S. Kroonenberg -Faculty of Civil Engineering and Geosciences, Delft University of Technology) , globalizare (prof. P. McCann -Faculty of Spatial Sciences, University of Groningen), unitate in diversitate (dr. J.R. Beaumont -Faculty of Spatial Sciences, University of Groningen).


Dupa-amiezile sunt dedicate exclusiv work-shopurilor, care mai de care mai diversificare (GIS, Geografia Mortii, integrarea celei de-a doua generatii-TIES, patrimoniul geologic etc). Toate workshopurile sunt sustinute de profesori specializati, ce ne ajuta sa intelegem mai bine unele aspecte geografice.

Seara, inainte de petrecerea obisnuita, intalnire administrativa al tuturor departamentelor EGEA, locul unde afli totul despre EGEA , dar si unde te poti implica.Astfel, lumea afla ca Romania va fi gazda urmatorului congres anual (Valeleu).  Seara se lasa cu petrecere, muzica din toate colturile Europei fiind apreciata.

Ziua de marti incepe tare, cu alte lecturi , discutiile finale si inchiderea simpozionului! Dupa-amiaza este program administrativ Egea (Egea Open) iar seara se lasa cu intalnirile regionale unde se iau cele mai importante decizii la nivel de regiune(ce entitati mai apar, ce entitati ies, care sunt viitoarele proiecte)!



Tarziu, pe inserate, unul din cele mai asteptate momente ale congresului, Cultural Fair sau cum sa faci cunoscut brandul gastronomic si bahic al tarii tale in fata tuturor. Seara se prelungeste, fiecare masa este plina de bunataturi (recomand Mintu-Finalda si bomboanele austriece). Masa romaneasca este plina de viata, cantarile din fluier ale lui Dorin impresionand publicul!






Echipa Romaniei


Cantece din popor


Ziua de miercuri incepe crunt pentru toti, fiind treziti de goarneeee... E timpul sa mergem in excursii, sa vedem Olanda. Aleg "Water excursion", exclud din start hiking in Olanda iar orasele nu ma incanta prea mult!
Nu dureaza foarte mult si ajungem la primul punct al excursiei noastre, un alt monument UNESCO, statia de pompare de la Wouda (cea mai mare din lume, functionand din 1920). Masinaria asta, care de fapt nu e foarte mare, pompeaza apa din zonele inundate (poldere) in canale ce transporta apa in mare!



Pauza de masa o luam intr-un mic sat pescaresc dupa care urmeaza alt sit UNESCO, fosta sat Schokland, care datorita ridicarii nivelului marii, in perioada medievala a devenit o insula. A fost de fapt, prima incercare de drenare a terenului, prima lupta a olandezilor cu apa, care se pare ca au castigat-o !



Ultima parte a excurisiei a fost si cea mai atractiva , urmand sa vizitam Venetia Olandei sau micutul sat Giethoorn, una din atractiile internationale ale Olandei. Toate casele sunt construite intr-un stil aparte, singura modalitate de a avea acces in acest sat fiind barcutele (deci nu tu masini, trenuri ori alte mijloace de transport). O casuta costa 500 000 euro iar o barcuta 150 000 euro, zona avand un potential turistic impresionant!






 

Seara se termina cu petrecere mare in discoteca din sat, tinuta istorica fiind obligatorie. Cine nu a avut de acasa, a improvizat!

 

Ziua de joi este dedicata in totalitate trainingurilor (traininguril de workshopleader, tehnici de prezentare, fundraising, promovare, managementul entitatii, etc) , fiecare participant avand dreptul la 2 traininguri!
Seara este Adunarea Generala EGEA, cele mai importante decizii Egea fiind luate aici! Dupa GBM urmeaza ultima seara, petrecere in stil olandez, unde toata lumea este colorata in portocaliu!






Este loc si pentru BDC, celebrul joc al bautului berii

 
PS. Official movie of Annual Congress 2009 EGEA



Vineri, e timpul sa plecam, ne luam ramas bun, ne revedem in Romania in 2010!!

Calatoria continua...




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu