sâmbătă, 24 octombrie 2009

Olanda...si lungul drum spre casa

I.Din Olanda in Germania

Plecam din Heeg cu multa oboseala acumulata dar cu ganduri mari. Mai avem 2 zile de plimbat si alegem sa mergem in Bremen, Seby fiind gazda noastra. Drumul pana in Bremen trece si prin Groningen (cel mai mare oras din N Olandei, oras cultural, universitar) remarcandu-se (de catre noi ) de marele turn al catedralei Martini (127 m).

Spre seara ajungem in Bremen (Orasul liber si hanseatic) , pe care apucam sa il si vizitam. Este recunoscut pe plan mondial pentru "muzicantii din Bremen", basm scris de fratii Grimm, iar statuia celor 4 animale este considerata norocoasa doar printr-o simpla atingere!



 Piata centrala din Bremen este imprejmuta de o parte de Primarie, intrata in Patrimoniu Unesco in anul 2004. Se remarca prin vechime (1405-1410) , stil gotic si mai ales prin functionalitatea multipla (primarie, restaurant,  sala de expozitii, degustari de vin).


Tot in centrul vechi se afla alt monument istoric, intrat in patrimoniul Unesco, statuia lui Roland, protectorul orasului, ce detine o sabie a justitiei si un scut decorat cu un vultur imperial.


In acelasi Altstadt, in zona cea mai veche de altfel (cladiri din sec. XVI-XVII) , Schnoor Strasse este impanzita de mici ateliere de ...jucarii, fiind o adevarata atractie pentru turistii de toate varstele!


 


Seara o petrecem in campusul universitar al Universitatii Jacobs, o universitate nou infiintata , un campus cat toate gradina botanica din Iasi (100 ha), construita pe scheletul unei foste baze militare!
Urmatoarea zi (dupa-amiaza) o petrecem in Hamburg, mult vestitul oras-port! Un oras mare (1.8 mil locuitori), care detine cea mai mare statie de tiraj feroviar din Europa!
Este vestit pentru canalele impanzite de lebede, parcurile si spatiile verzi amenajate,dar si pentru vremea ploioasa si vantoasa.



Centrul vechi este impresionant, impanzit de cladiri, institutii si biserici ce intra in patrimoniul cultural, iar alaturi de port fac din acest oras cel mai frumos oras al Germaniei!


 
Noaptea o petrecem tot in campusul universitar, iar urmatoarea zi reprezinta o fuga nebuna, contracronometru pentru a prinde avionul din Dortmund!
Aventura se termina aici, maine incepe alta, haladuind prin Carpatii mioritici!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu