miercuri, 28 octombrie 2009

La maison de Gruyeres

Gruyeres e un micut orasel din cantonul Fribourg. De fapt nu e oras, e o cetate medievala, asezata pe un vf de deal (Moleson) cu scopul de a fi protejat de invadatori! Construita in secolul 12, cetatea medievala este astazi un punct de atractie important pentru turistii din toata. Cetatea a fost amenajata pentru a sustine concerte, expozitii de arta, festivaluri!




 
Dar poate ce da farmec acestei regiuni este locul unde se produce faimoasa branza Gruyeres. Acest casa a branzei este totodata muzeu dar si fabrica. Vizitatorii pot vedea cum se produce, ce ingrediente folosesc, se pot plimba printre rolele imense de branza si bineinteles pot degusta sau cumpara, purtati fiind prin incaperile acestei Maison du Gruyeres.

 

marți, 27 octombrie 2009

Culorile toamnei

Intr-o sambata seara, dam cateva telefoane...ne-am rezolvat! 2 zile, un rucsac, un cort si-un sac de dormit, o masina si 4 prieteni, un munte si putina toamna sunt ingredientele perfecte pentruun sfarsit de week-end.
Plecam duminica dimineata din Iasi pe versuri de muzica folk...si dupa cateva nabadai ajungem la Cabana Izvorul Muntelui. Ne echipam si calare pe Lutul Rosu (3h30 pana la cabana Dochia pe punct albastru) navalim in padurea viu colorata de toamna.

Urcam cu spor, fara prea multe pauze, dar intre timp apucam sa "impuscam" cu aparatele foto toata cromatica din padure!

Trecem de marea de nori, ajungem deasupra ei iar in scurt timp vedem cabana Dochia. Intre timp, ajungem la Piatra cu apa (1400 m -care nu mai are apa).Piatra cu Apă reprezintă şi un punct de belvedere important. De la înălţimea ei se vede întreaga panorama a abruptului estic cu Piatra Lată din Ghedeon, Poliţa cu Crini, Ocolaşul Mic şi Detunata, despre care legenda spune că s-a născut din detunătura unui trăsnet care s-a năpustit asupra peretelui de stîncă din care s-a desprins ca o uriaşă aşchie ce se înaltă spre cer. Pe linia orizontului se înşiruie, de la nord la sud, Panaghia, Toaca, cabana Dochia, străjuită de vîrful Lespezi la nord şi Bîtca Ghedeonului la sud, iar, în continuare., Ocolaşul Mare. Spre est se întinde Lacul Izvorul Muntelui ce ne oferă o privelişte deosebit de pitorească.




 Ne oprim la Cabana Dochia, fiind atrasi de sunetul chitarii ce se aude. Pauza de masa, reprize de ras imbibate cu cele de somn, atingerea calda a soarelui de octombrie ne fac sa uitam ca timpul trece!

  Repede punem corturile in camping, ca sa ajungem pe Toaca (1904...al doilea ca inaltime din Ceahlau dupa Ocolasu Mare 1907m), sa vedem si un pic de apus.
 
Cu mic cu mare, cu chiu cu vai, ne pornim intr-acolo si uite asa suntem sus, cu soarele de-un deget! Stam putin pe varf, intunericul isi face simtita prezenta!
 Si in gand incep sa fredonez......
N-ai nevoie de foarte multe ca sa fii fericit
e de-ajuns o mana de prieteni in asfintit
n-ai nevoie de foarte multe ca sa fii fericit
e de-ajuns un cantec de-ajuns si putin infinit


 
 

 Seara ne retragem spre corturi, unde o punem de-o masa calda, ne incalzim cu supe instant si ceaiuri, cartofi copti si ne racorim cu niste bere, iar ca totul sa mearga struna, isi au locul si cantecele binecunoscute de noi!
Noaptea se scurge fara prea mari incidente, iar a doua zi dimineata sarim din corturi pentru a vedea marea alpina...si inca ce mare!!


  
Strangem incetisor corturile, facem rucsacii si pitic pitic ne indreptam spre Izvorul Muntelui prin Poiana Maicilor (cruce albastra 2-3 ore coboratul). Trecem pe langa Claia lui Miron (un tanc ascutit asemenea unui stog urias), Turnul lui Budu,  ajungem in Poiana Maicilor iar de acolo, intr-un hop ajungem inapoi la locul de plecare, primiti cu multa dragoste de catelul de la Parcul National Ceahlau!



Timpul ne permite, si aruncam si un ochi de pe hidrocentrala de la Bicaz, sa mai privim odata toamna si ale ei tablouri!


Plecam impacati cu promisiunea de a revedea Ceahlaul cat de curand!!

sâmbătă, 24 octombrie 2009

Olanda...si lungul drum spre casa

I.Din Olanda in Germania

Plecam din Heeg cu multa oboseala acumulata dar cu ganduri mari. Mai avem 2 zile de plimbat si alegem sa mergem in Bremen, Seby fiind gazda noastra. Drumul pana in Bremen trece si prin Groningen (cel mai mare oras din N Olandei, oras cultural, universitar) remarcandu-se (de catre noi ) de marele turn al catedralei Martini (127 m).

Spre seara ajungem in Bremen (Orasul liber si hanseatic) , pe care apucam sa il si vizitam. Este recunoscut pe plan mondial pentru "muzicantii din Bremen", basm scris de fratii Grimm, iar statuia celor 4 animale este considerata norocoasa doar printr-o simpla atingere!



 Piata centrala din Bremen este imprejmuta de o parte de Primarie, intrata in Patrimoniu Unesco in anul 2004. Se remarca prin vechime (1405-1410) , stil gotic si mai ales prin functionalitatea multipla (primarie, restaurant,  sala de expozitii, degustari de vin).


Tot in centrul vechi se afla alt monument istoric, intrat in patrimoniul Unesco, statuia lui Roland, protectorul orasului, ce detine o sabie a justitiei si un scut decorat cu un vultur imperial.


In acelasi Altstadt, in zona cea mai veche de altfel (cladiri din sec. XVI-XVII) , Schnoor Strasse este impanzita de mici ateliere de ...jucarii, fiind o adevarata atractie pentru turistii de toate varstele!


 


Seara o petrecem in campusul universitar al Universitatii Jacobs, o universitate nou infiintata , un campus cat toate gradina botanica din Iasi (100 ha), construita pe scheletul unei foste baze militare!
Urmatoarea zi (dupa-amiaza) o petrecem in Hamburg, mult vestitul oras-port! Un oras mare (1.8 mil locuitori), care detine cea mai mare statie de tiraj feroviar din Europa!
Este vestit pentru canalele impanzite de lebede, parcurile si spatiile verzi amenajate,dar si pentru vremea ploioasa si vantoasa.



Centrul vechi este impresionant, impanzit de cladiri, institutii si biserici ce intra in patrimoniul cultural, iar alaturi de port fac din acest oras cel mai frumos oras al Germaniei!


 
Noaptea o petrecem tot in campusul universitar, iar urmatoarea zi reprezinta o fuga nebuna, contracronometru pentru a prinde avionul din Dortmund!
Aventura se termina aici, maine incepe alta, haladuind prin Carpatii mioritici!

vineri, 23 octombrie 2009

Olanda ....unitate in diversitate

II. Annual Congress 2009, The Future of Geography, Europe under construction

Al 21-lea Congresul Anual Egea ( 2009) a fost organizat de Egea Groningen in localitatea Heeg, Friesland (Olanda), in perioada 27 septembrie - 2 octombrie. Au participat 186 de studenti geografi din 56 de orase universitare (22 de tari) , cei mai multi venind din Germania, Olanda, Polonia, Romania!



Drumul pana in Heeg a fost linistit pentru multi dintre participanti, dar cativa au trebuit sa schimbe cateva trenuri, autobuze, sa faca autostopul si sa mearga pe jos (prietenii din Cluj stiu toate detaliile) , deci locatia a fost bine ascunsa pe harta Olandei, in regiunea Friesland!
Cazarea s-a facut int-un hostel dragut, iar dupa ce aflam colegii de camera , iesim sa exploram micutul sat plin de canale, rate si ambarcatiuni!


 Abia ce ajungem sa desfacem lucrurile si deja incepe congresul, invitat special fiind prof. P.H. Pellenbarg (Faculty of Spatial Sciences, University of Groningen), ce ne povesteste despre Heeg, si aceasta micuta parte a Olandei, Friesland, ce se deosebeste prin cateva aspecte curioase, cum ar fi sporturile practicate, curiozitati lingvistice dar si cadrul natural)

 Totodata aflam si de alte aspecte mai geografice, cum ar fi diversitatea spatiului cultural, lingvistic dar aspecte socio-economice (mai multe informatii puteti gasi aici).

Seara se termina repede pentru unii, dar cei mai multi sunt invitati la Ice-breaking party, unde incepem sa cunoastem si sa socializam!
A doua zi incepe in fortta, deschiderea simpozioanelor si primele lecturi!
Rand pe rand, in functie de preferintele noastre, timp de 2 zile "lecturam" despre schimbarile climatice (prof. S. Kroonenberg -Faculty of Civil Engineering and Geosciences, Delft University of Technology) , globalizare (prof. P. McCann -Faculty of Spatial Sciences, University of Groningen), unitate in diversitate (dr. J.R. Beaumont -Faculty of Spatial Sciences, University of Groningen).


Dupa-amiezile sunt dedicate exclusiv work-shopurilor, care mai de care mai diversificare (GIS, Geografia Mortii, integrarea celei de-a doua generatii-TIES, patrimoniul geologic etc). Toate workshopurile sunt sustinute de profesori specializati, ce ne ajuta sa intelegem mai bine unele aspecte geografice.

Seara, inainte de petrecerea obisnuita, intalnire administrativa al tuturor departamentelor EGEA, locul unde afli totul despre EGEA , dar si unde te poti implica.Astfel, lumea afla ca Romania va fi gazda urmatorului congres anual (Valeleu).  Seara se lasa cu petrecere, muzica din toate colturile Europei fiind apreciata.

Ziua de marti incepe tare, cu alte lecturi , discutiile finale si inchiderea simpozionului! Dupa-amiaza este program administrativ Egea (Egea Open) iar seara se lasa cu intalnirile regionale unde se iau cele mai importante decizii la nivel de regiune(ce entitati mai apar, ce entitati ies, care sunt viitoarele proiecte)!



Tarziu, pe inserate, unul din cele mai asteptate momente ale congresului, Cultural Fair sau cum sa faci cunoscut brandul gastronomic si bahic al tarii tale in fata tuturor. Seara se prelungeste, fiecare masa este plina de bunataturi (recomand Mintu-Finalda si bomboanele austriece). Masa romaneasca este plina de viata, cantarile din fluier ale lui Dorin impresionand publicul!






Echipa Romaniei


Cantece din popor


Ziua de miercuri incepe crunt pentru toti, fiind treziti de goarneeee... E timpul sa mergem in excursii, sa vedem Olanda. Aleg "Water excursion", exclud din start hiking in Olanda iar orasele nu ma incanta prea mult!
Nu dureaza foarte mult si ajungem la primul punct al excursiei noastre, un alt monument UNESCO, statia de pompare de la Wouda (cea mai mare din lume, functionand din 1920). Masinaria asta, care de fapt nu e foarte mare, pompeaza apa din zonele inundate (poldere) in canale ce transporta apa in mare!



Pauza de masa o luam intr-un mic sat pescaresc dupa care urmeaza alt sit UNESCO, fosta sat Schokland, care datorita ridicarii nivelului marii, in perioada medievala a devenit o insula. A fost de fapt, prima incercare de drenare a terenului, prima lupta a olandezilor cu apa, care se pare ca au castigat-o !



Ultima parte a excurisiei a fost si cea mai atractiva , urmand sa vizitam Venetia Olandei sau micutul sat Giethoorn, una din atractiile internationale ale Olandei. Toate casele sunt construite intr-un stil aparte, singura modalitate de a avea acces in acest sat fiind barcutele (deci nu tu masini, trenuri ori alte mijloace de transport). O casuta costa 500 000 euro iar o barcuta 150 000 euro, zona avand un potential turistic impresionant!






 

Seara se termina cu petrecere mare in discoteca din sat, tinuta istorica fiind obligatorie. Cine nu a avut de acasa, a improvizat!

 

Ziua de joi este dedicata in totalitate trainingurilor (traininguril de workshopleader, tehnici de prezentare, fundraising, promovare, managementul entitatii, etc) , fiecare participant avand dreptul la 2 traininguri!
Seara este Adunarea Generala EGEA, cele mai importante decizii Egea fiind luate aici! Dupa GBM urmeaza ultima seara, petrecere in stil olandez, unde toata lumea este colorata in portocaliu!






Este loc si pentru BDC, celebrul joc al bautului berii

 
PS. Official movie of Annual Congress 2009 EGEA



Vineri, e timpul sa plecam, ne luam ramas bun, ne revedem in Romania in 2010!!

Calatoria continua...




joi, 22 octombrie 2009

Olanda....sau tara papucilor de lemn

                  
I. Primul contact cu tara morilor de vant

Dupa cateva ore de alergat dintr-un tren in altul, din Germania in Olanda, in sfarsit ajungem in Venlo. De acolo, mai este putin pana in Roosendal, unde vom petrecem prima noapte din Olanda! Ajungem neasteptat de repede, si pentru gazdele noastre, care totusi ne integreaza in atmosfera placuta a familiei tipice olandeze. Nu rezistam mult in fata jocurilor video, asa ca a doua zi ne trezim vizitand Roosendalul (un oras micut din S Olandei).


Pentru ca timpul nu este punctul nostru forte, imediat urcam in tren, directia Dordrecht... Prietenii nostri olandezi ne sunt foarte buni ghizi, aflam ca este cel mai vechi oras din Olanda , construit in 1049, atestat ca oras in 1220. Mai aflam de altfel ,ca, datorita unei inundatii (Sfanta Elisabeth 1421), peste 100 000 oameni au murit , orasul devenind o insula. Astazi, este un oras turistic, un oras al culturii , al festivalurilor, fiind dominat de cele 7 biserici si catedrale, si imprejmuit de cele 3 rauri care isi gasesc confluenta in apropiere.


Punctul de informare turistica si cele 12 comori ascunse ale Dordrechtului


Fostul port pescaresc, acum port pentru amabcatiuni de lux



Unul din multele canale ce strabate orasul in lung si lat


View from the top of Onze-Lieve-Vrouwe-Kerk

Iar dupa o plimbare de cateva ore prin oras, ne relaxam intr-un parculet dragut din centru. Urmeaza sa vizitam Kinderdike , una din cele mai cunoscute atractii turistice din Olanda. Un set de 19 mori de vant, ce dateaza din anii 1750, aliniate simetric deoparte si de alta a polderelor , folosite in trecut la pomparea apei si drenarea terenurilor, fac din acest complex de mori de vant cel mai recunoscut monument UNESCO din Olanda! Iar unele mori de vant inca sunt locuite, ceea ce le face si mai atractive!!















Aceasta defatare a durat cateva ore, in care ne simteam de-a dreptul uimiti de spectacolul oferit de , poate singurul loc mai natural din Olanda. Aflam, ca, in iernile reci aici se aduna sportivi care se intrec ntr-un concurs nebun...patineaza pe lacurile inghetate 40 km, o cursa ce poate tine o zi intreaga.

Seara ne pregatim de distractie , mergem in Breda, un oras ce este mai mult viu noaptea decat ziua. Centrul istoric este agitat de tineri veniti in cluburile ce sunt insirate pe toate stradutele. Atmosfera in cluburi este placuta, relaxanta, doar noi suntem obositi si pe la 3 dimineata cedam tentatiei de a visa.


Catedrala centrala din Breda...sau Grote Kerk....cu un turn de 97 de m

A doua zi planul este de a vizita mult laudatul Amsterdam, orasul tolerantei si a multiculturalitatii. Un oras cu o arhitectura simpla, neimpresionant :( , agitat, murdar .

Piata centrala si hotelul Madame Tussaud



Una din atractiile orasului...plimbarea pe canale



Parcurile sunt putinele oaze de liniste si relaxare




Marile atractii ale Amsterdamului sunt cafenelele si muzeele specifice

Dupa-amiaza alergam spre stadionul central din Amsterdam, de unde plecam spre Heeg..