duminică, 20 decembrie 2009

Opis Band

             Muzica buna si atmosfera placuta sunt asigurate la fiecare spectacol al formatiei Opis Band!
Infiintata in anul 2007, este singura formatie de band din Iasi, dorind sa reprezinta regiunea Moldovei, si intreaga Romanie. Fiecare spectacol este primit cu aplauze, entuziasm iar interpretii cu greu sunt lasati sa iasa de pe scena!



Daca la prima aparitie publica, in cadrul Zilelor Iasului, formatia numara sapte membri, cu fiecare spectacol s-a imbogatit atat cantitativ, numarul lor crescand, cat si calitativ. Astazi, sunt 16 membri, incluzand si cei doi solisti vocali!


vineri, 4 decembrie 2009

Evangelische Stadtpfarrkirche


Biserica Evanghelica din Sibiu, construita in stil gotic in anul 1520, este astazi unul din cele mai importante edificii culturale ale Sibiului. Cu al sau turn de peste 70 de metri, este cel mai vizibil monument istoric al Sibiului.


PIATA MARE sau "Ringul cel mare" era loc de intalnire si serbari. Cladirile ce o inconjoara au infatisari multiple, cu arcade mari la porti si acoperisuri inalte, cu lucarne specifice. Cele mai importante cladiri ce imprejmuiesc Piata Mare sunt Turnul Sfatului, Biserica Catolica, Casa Haller, Casa Reissner, Palatul Brukenthal!

miercuri, 25 noiembrie 2009

UNICEF

duminică, 22 noiembrie 2009

CERN- la granita dintre ieri si maine

 CERN sau Consiliul European pentru Cercetare Nucleara reprezinta astazi cel mai mare laborator de cercetare in domeniul particulelor elementare. Dar ideea de baza a acestui proiect a fost alta, aceea de a lupta impotriva migratiei creierelor spre Statele Unite! Astfel, in 1954 11 state au realizat cel mai important centru de cercetare in domeniul fizicii nucleare, ca sa adune cei mai buni cercetatori din intreaga lume. Astfel , la granita dintre Elvetia si Franta, la cativa km de Geneva astazi este unul din cele mai renumite centre de cercetare din lume, unde lucreaza aproximativ 10000 de cercetatori din 600 de universitati, din aproximativ 80 de tari.
Dar poate cel mai important eveniment ce a avut loc este crearea WWW (world wide web) in 1989.
De asemenea cercetatorii au creat aici acceleratorul de particule, un tunel subteran (la 100 m adancime) cu circumferinta de 27 de km, cu rolul de a afla anumite raspunsuri ! Ce este materia neagra? Cat de mult poate fi divizata o particula? Ce este "Particula lui Dumnezeu" si ce rol are in evolutia Universului? sunt doar cateva intrebari!

Cercetatorii se plimba prin acest tunel de cele mai multe ori cu bicicleta!


Vizitatorii au parte de un program special. Pe langa centrul turistic unde primesc foarte multe informatii utile, acestia iau parte la experimente care de care mai ciudate, care incanta publicul, fiind purtati in aceasta lume misterioasa a fizicii nucleare!


Dar cea mai interesanta experienta a acestui loc este fara indoiala vizitarea celor 6 acceleratoare de particule (LHC-Large Hadron Collider), toate cu dimensiuni de neinchipuit.

O mica parte din LHC ALICE, unul din cele 6 acceleratoare. Din pacate nu a incaput in poza decat 10% din dimensiunea gigant ce o are!

O vizita de o zi care merita din plin, o aventura tehnologica fascinanta, ce te poarta din trecut spre viitor!

marți, 17 noiembrie 2009

Iarna nu-i ca vara, nici macar ca toamna

Vineri seara ne urcam in masina, eu si fratii Diac (Mihai si Paul) cu ganduri mari, pentru o tura de munte dusa la extrem. Sa facem aproape toata creasta muntilor Rodnei, din pasul Rotunda pana pe Pietrosul Rodnei apoi sa coboram in Borsa, cu rucsaci cat mai usori (3-4 kg)!
Ajungem noaptea la 2 la Sanatoriul din Rotunda si imediat ne instalam confortabil intr-o casa parasita. Dimineata ne trezim devreme cu pofta mare de mers. La ora 6 dimineata plecam, iar dupa cativa pasi (de-ai lui Mihai) deja suntem in Pasul Rotunda (1271 m). Surpriza mare, zapada deja isi face simtita prezenta, iar cu siguranta lipsa echipamentului de iarna isi va face simtita prezenta. Cu cat crestem in altitudine, zapada este mai mare, iar noua ne este mai dificil sa ne deplasam. Dar ajungem pe varful Ineut (2222 m), iar dupa nu mult timp ajungem si pe vf. Ineu  (2279 m). De aici se poate admira lacul glaciar Lala, dar si un splendid peisaj alpin.Totusi este tarziu..inca 4 ore de lumina si nu am facut decat un sfert de creasta. De aici marim pasul si in scurt timp trecem de alte varfuri pana a ajunge pe varful Gargalau (2158 m). Vremea nu se anunta prea fantastica,rafale puternice de vant, ceata, frig, apa din adidasi si oboseala fizica impreuna cu  mersul noaptea pe creasta ne inspaimanta putin. Suntem obositi, dupa un traseu de 16 (vara) ce l-am realizat in 8 ore (iarna), si sceptici asa ca ne gandim la o solutie de retragere. Plecam spre pasul Prislop, dar intunericul si padurea deasa ne incurca planurile si ajungem pe un drum forestier care pana la urma ne scoate in soseaua nationala. De aici, o masina si pe la 9 seara ajungem la masina, iar la 1 noaptea suntem in Iasi, obositi, dar incantati de traseu, vreme. Totusi cu gandul ca am mai invatat ceva, iarna nu-i ca toamna, cel putin la munte!





vf. Ineu (2279 m) al doilea ca inaltime din Carpatii Orientali


 
Aveti aici pozele lui Mihai si ale lui Lucian

duminică, 8 noiembrie 2009

Annecy......Venetia Frantei

Era intr-un inceput de mai cand m-am hotarat sa vizitez acest oras necunoscut pana atunci. Nu mi-a trebuit mult curaj, 120 km de pedalat si un partener. Drumul pana in Annecy nu a fost presarat cu evenimente...doar cu dealuri si putin zapada!
Orasul este amplasat in munti...singura gura de iesire fiind lacul cu acelasi nume. Un peisaj pitoresc ne intampina alaturi de case vechi si muulte monumente istorice. Canalele ce strabat orasul amintesc de Venetia ori Amsterdam. Dar totusi...arhitectura specifica ofera originalitate orasului!

Palais de L'Isle este poate cel mai recunoscut monument al Annecy-ului, vechea inchisoare construita in sec XII este inconjurata din toate partile de canale!

Catedrala St. Pierre


Castelul din Annecy...fosta resedinta a contilor de Geneva
 

Stradutele inguste ori magazinele de suveniruri ori poate muntii sau catedralele, toate se oglindesc in apa uneori verzuie alteori albastra dar tot timpul la fel....

Mikea in Iasi

Joi seara la CCS invitati speciali au fost cei de la Mikea! Originar dintr-o regiune amenintata cu despadurirea din sudul Madagascarului, Theo Rakotovao a fondat grupul Mikea pentru a propaga cultura muzicala a satului sau natal! Mikea cinta despre aceste sate ce risca sa fie parasite, datorita defrisarile,  despre degradarea mediului, dar si despre dragoste!

Ce a iesit, doar cei prezenti pot sa va spuna, concertul fiind o rarisima ocazie de a asculta muzica de acest tip!


miercuri, 4 noiembrie 2009

HDR

Zilele astea am intrat si eu in contact cu putina tehnica fotografica, si am realizat primele imagini HDR.
Ce este aceasta tehnica digitala HDR (High dynamic rannge imaging)?

Este un set de tehnici, care capteaza atat zonele intunecate (printr-o supraexpunere) cat si zonele luminoase (prin subexpunere), rezultatul final fiind o imagine cu mai multe detalii decat una obisnuita.
 Pentru aceasta se fac aceluiaşi subiect, un minim de 3 fotografii cu valori de expunere diferită, ce se vor suprapune intr-un soft special (Photomatix). În cadrul subexpus vom avea detalii în zonele luminoase, în cadrul supraexpus apar detalii în zonele întunecate iar cadrul expus normal conţine informaţii din zonele medii.    
Ce mi-a iesit...vedeti aici!



                                                               Culorile toamnei




marți, 3 noiembrie 2009

A venit iarna!

La o saptamana dupa culorile Toamnei, am revenit pe muntele ce atata lume il indrageste. De data asta cu 55 de oameni, scopul fiind acela de a-l curata de "copacii uscati". Dar dupa o saptamana, Ceahlaul era altfel! Nins, rece, alb,invalurit de ceata ca un mosneag trecut prin viata! Cabana Dochia ne-a fost gazda iar sfetnic domnul Parvulescu! Am strans gunoaie, le-am sortat, le-am adunat si le-am coborat dar....Ceahlaul tot alb a ramas!







 

 
 Povestea Ceahlaului!

Muntele Ceahlau s-a facut din porunca imparateasca, data de imparatul Traian, pentru a apara aceste locuri de navalitorii  ce veneau dinspre rasarit. Fiecare din robii daci capturati in urma victoriei asupra lui Decebal trebuia sa aduca o piatra la temelia acestuia.Multi dintre acestia au murit de epuizare in urma eforturilor, dar au reusit sa duca la buna indeplinire porunca primita. In varful muntelui a fost asezata o toaca spre a vesti locuitorilor din vale apropierea dusmanilor. Atunci cand soldatul desemnat sa bata toaca a murit strapuns de o sageata, navalirea dusmanilor a fost de nestavilit.

miercuri, 28 octombrie 2009

La maison de Gruyeres

Gruyeres e un micut orasel din cantonul Fribourg. De fapt nu e oras, e o cetate medievala, asezata pe un vf de deal (Moleson) cu scopul de a fi protejat de invadatori! Construita in secolul 12, cetatea medievala este astazi un punct de atractie important pentru turistii din toata. Cetatea a fost amenajata pentru a sustine concerte, expozitii de arta, festivaluri!




 
Dar poate ce da farmec acestei regiuni este locul unde se produce faimoasa branza Gruyeres. Acest casa a branzei este totodata muzeu dar si fabrica. Vizitatorii pot vedea cum se produce, ce ingrediente folosesc, se pot plimba printre rolele imense de branza si bineinteles pot degusta sau cumpara, purtati fiind prin incaperile acestei Maison du Gruyeres.

 

marți, 27 octombrie 2009

Culorile toamnei

Intr-o sambata seara, dam cateva telefoane...ne-am rezolvat! 2 zile, un rucsac, un cort si-un sac de dormit, o masina si 4 prieteni, un munte si putina toamna sunt ingredientele perfecte pentruun sfarsit de week-end.
Plecam duminica dimineata din Iasi pe versuri de muzica folk...si dupa cateva nabadai ajungem la Cabana Izvorul Muntelui. Ne echipam si calare pe Lutul Rosu (3h30 pana la cabana Dochia pe punct albastru) navalim in padurea viu colorata de toamna.

Urcam cu spor, fara prea multe pauze, dar intre timp apucam sa "impuscam" cu aparatele foto toata cromatica din padure!

Trecem de marea de nori, ajungem deasupra ei iar in scurt timp vedem cabana Dochia. Intre timp, ajungem la Piatra cu apa (1400 m -care nu mai are apa).Piatra cu Apă reprezintă şi un punct de belvedere important. De la înălţimea ei se vede întreaga panorama a abruptului estic cu Piatra Lată din Ghedeon, Poliţa cu Crini, Ocolaşul Mic şi Detunata, despre care legenda spune că s-a născut din detunătura unui trăsnet care s-a năpustit asupra peretelui de stîncă din care s-a desprins ca o uriaşă aşchie ce se înaltă spre cer. Pe linia orizontului se înşiruie, de la nord la sud, Panaghia, Toaca, cabana Dochia, străjuită de vîrful Lespezi la nord şi Bîtca Ghedeonului la sud, iar, în continuare., Ocolaşul Mare. Spre est se întinde Lacul Izvorul Muntelui ce ne oferă o privelişte deosebit de pitorească.




 Ne oprim la Cabana Dochia, fiind atrasi de sunetul chitarii ce se aude. Pauza de masa, reprize de ras imbibate cu cele de somn, atingerea calda a soarelui de octombrie ne fac sa uitam ca timpul trece!

  Repede punem corturile in camping, ca sa ajungem pe Toaca (1904...al doilea ca inaltime din Ceahlau dupa Ocolasu Mare 1907m), sa vedem si un pic de apus.
 
Cu mic cu mare, cu chiu cu vai, ne pornim intr-acolo si uite asa suntem sus, cu soarele de-un deget! Stam putin pe varf, intunericul isi face simtita prezenta!
 Si in gand incep sa fredonez......
N-ai nevoie de foarte multe ca sa fii fericit
e de-ajuns o mana de prieteni in asfintit
n-ai nevoie de foarte multe ca sa fii fericit
e de-ajuns un cantec de-ajuns si putin infinit


 
 

 Seara ne retragem spre corturi, unde o punem de-o masa calda, ne incalzim cu supe instant si ceaiuri, cartofi copti si ne racorim cu niste bere, iar ca totul sa mearga struna, isi au locul si cantecele binecunoscute de noi!
Noaptea se scurge fara prea mari incidente, iar a doua zi dimineata sarim din corturi pentru a vedea marea alpina...si inca ce mare!!


  
Strangem incetisor corturile, facem rucsacii si pitic pitic ne indreptam spre Izvorul Muntelui prin Poiana Maicilor (cruce albastra 2-3 ore coboratul). Trecem pe langa Claia lui Miron (un tanc ascutit asemenea unui stog urias), Turnul lui Budu,  ajungem in Poiana Maicilor iar de acolo, intr-un hop ajungem inapoi la locul de plecare, primiti cu multa dragoste de catelul de la Parcul National Ceahlau!



Timpul ne permite, si aruncam si un ochi de pe hidrocentrala de la Bicaz, sa mai privim odata toamna si ale ei tablouri!


Plecam impacati cu promisiunea de a revedea Ceahlaul cat de curand!!

sâmbătă, 24 octombrie 2009

Olanda...si lungul drum spre casa

I.Din Olanda in Germania

Plecam din Heeg cu multa oboseala acumulata dar cu ganduri mari. Mai avem 2 zile de plimbat si alegem sa mergem in Bremen, Seby fiind gazda noastra. Drumul pana in Bremen trece si prin Groningen (cel mai mare oras din N Olandei, oras cultural, universitar) remarcandu-se (de catre noi ) de marele turn al catedralei Martini (127 m).

Spre seara ajungem in Bremen (Orasul liber si hanseatic) , pe care apucam sa il si vizitam. Este recunoscut pe plan mondial pentru "muzicantii din Bremen", basm scris de fratii Grimm, iar statuia celor 4 animale este considerata norocoasa doar printr-o simpla atingere!



 Piata centrala din Bremen este imprejmuta de o parte de Primarie, intrata in Patrimoniu Unesco in anul 2004. Se remarca prin vechime (1405-1410) , stil gotic si mai ales prin functionalitatea multipla (primarie, restaurant,  sala de expozitii, degustari de vin).


Tot in centrul vechi se afla alt monument istoric, intrat in patrimoniul Unesco, statuia lui Roland, protectorul orasului, ce detine o sabie a justitiei si un scut decorat cu un vultur imperial.


In acelasi Altstadt, in zona cea mai veche de altfel (cladiri din sec. XVI-XVII) , Schnoor Strasse este impanzita de mici ateliere de ...jucarii, fiind o adevarata atractie pentru turistii de toate varstele!


 


Seara o petrecem in campusul universitar al Universitatii Jacobs, o universitate nou infiintata , un campus cat toate gradina botanica din Iasi (100 ha), construita pe scheletul unei foste baze militare!
Urmatoarea zi (dupa-amiaza) o petrecem in Hamburg, mult vestitul oras-port! Un oras mare (1.8 mil locuitori), care detine cea mai mare statie de tiraj feroviar din Europa!
Este vestit pentru canalele impanzite de lebede, parcurile si spatiile verzi amenajate,dar si pentru vremea ploioasa si vantoasa.



Centrul vechi este impresionant, impanzit de cladiri, institutii si biserici ce intra in patrimoniul cultural, iar alaturi de port fac din acest oras cel mai frumos oras al Germaniei!


 
Noaptea o petrecem tot in campusul universitar, iar urmatoarea zi reprezinta o fuga nebuna, contracronometru pentru a prinde avionul din Dortmund!
Aventura se termina aici, maine incepe alta, haladuind prin Carpatii mioritici!